Več o suhem ledu

PESKANJE S SUHIM LEDOM

Izvedite zakaj je suhi led tako dober peskalni medij s katerim lahko čistimo vse površine!

PESKANJE S SUHIM LEDOM

Suhi led je v ogljikov dioksid v trdnem stanju, ki se proizvaja v obliki paletov ali blokov različnih velikosti, temperatura suhega leda pri atmosferskem tlaku pa je -79 stopinj Celzija. V zadnjih letih pa postaja vedno bolj popularno peskanje s suhim ledom, saj je sam postopek okolju prijazen in hkrati tudi in hitrejši če ga primerjamo s tradicionalnimi metodami čiščenja opreme v industriji.

Kaj je peskanje s suhim ledom?

In kaj sploh je suhi led? Iz suhega ledu sestoječa čistilna substanca je trdna oblika CO2 (ogljikov dioksid) pri temperaturi – 79 stopinj Celzija. Ogljikov dioksid je nestrupen plin brez vonja, ki se med drugim uporablja tudi v živilski industriji. Prav vsi ga poznamo kot dodatek pijačam – še posebejpivu in mineralni vodi. S tem dodatkom se zagotovi svež okus in daljša obstojnost pijač. Uporabljajo ga tudi v za hlajenje mesa in mesnih izdelkov.

Kako poteka peskanje s suhim ledom?

Peskanje s suhim ledom ima tri stopnje:

  • Prva stopnja se imenuje tudi kinetična stopnja. V tej fazi se zrnca suhega ledu pospešijo z izjemno hitrostjo zaletijo ob površino predmeta, ki ga peskamo. Ta udarec zrahlja nečistoče na površini, na njih nastanejo razpoke.
  • Druga stopnja se imenuje termična stopnja. V tej fazi nastopi nizka temperatura suhega ledu.  Zaradi nizke temperature suhi led povzroči, da se umazanija ali rja, ki jo želimo odstraniti postane krhka in lomljiva. Zaradi različnih temperaturnih razteznosti se umazanija na površini loči od površine predmeta, ki ga obdelujemo in tako postane še bolj občutljiva na suhi led, ki v obliki zrn z veliko hitrostjo udarja ob površino. Umazanija in nečistoča začne dobivati razpoke, suhi led pa prodira v te razpoke.
  • Tretja stopnjo se imenuje sublimacijska stopnja. V tej fazi suhi led prodira v razpoke in prehaja iz trdnega v plinasto stanje. Pri tem se mu volumen v trenutku poveča tudi do 700x, zato obloge nečistoč enostavno “odletijo”.

Prednosti peskanja s suhim ledom

Peskanje s suhim ledom je zelo praktično za industrijo, saj pred začetkom dela ni potrebna nobena demontaža ali zaščita. Npr. pri klasičnem peskanju moramo zaščititi vse gibljive dele, navoje, vodila in druge elemente, ki bi se lahko poškodovali.

Klasične metode s čistili so problematične tudi iz vidika strupenih snovi in dejstva, da je treba po končanem čiščenju očistiti še kemično sredstvo iz same površine. Tega pri suhem ledu ni. Pri peskanju z abrazivnimi metodami, pa se soočamo z odpadnim peskom pri peskanju, ki je prav tako v industrijskem orodju nedopusten. Peskanje s suhim ledom pa za seboj ne pusti skorajda ničesar, saj večina ledu izhlapi, ostanejo le delci odstranjenega materiala.

POTREBUJETE PESKANJE S SUHIM LEDOM?

Eno izmed najboljših podjetij za peskanje in čiščenje s suhim ledom v Sloveniji. Poglej spletno stran za ponudbo in zadnje projekte. Suhi led po Evropi.

Da vam lahko zagotovimo zanimiv obisk, na spletni strani uporabljamo piškotke. Z nadaljevanjem se strinjate z njihovo uporabo, več o njih pa si lahko preberete tukaj.